VILA

VILA/ÅTERHÄMTNING

Kroppen har en så kallad ”överkompensationsmekanism” vilken innebär att den först bryts ned under träning, och sedan som ett svar på denna ökade belastning, successivt repareras och bygger upp starkare muskelfibrer, senor, ledband och ligament. Därför måste viloperioderna vara tillräckligt långa för att kroppen ska hinna med att reparera sig och bygga upp sig ytterligare.
En annan viktig faktor vid framför allt styrkeuppbyggnad, förutom själva musklernas utveckling, är en ökad aktivering och synkronisering av motoriska enheter och muskelgrupper. Även denna så kallade ”neuronala aktivitet” kräver viloperioder för att man inte ska bli övertränad.

Under natten utsöndras viktiga tillväxthormoner som bidrar till att reparation och uppbyggnad av dina muskler blir optimal. Om du däremot inte varvar ned under sömnen, utan endast sover ytligt, och är stressad under dagtid så utsöndrar du stresshormonet kortisol vilket verkar nedbrytande på kroppens muskler.
Därför är det viktigt att båda kropp och knopp är avslappnade för att du ska få bästa möjliga återhämtning.

Överträning i kombination med bristfällig vila och återhämtning emellan dina träningspass finns risken att bl.a. följande händer:

  • Ökad skade- och infektionsrisk
  • Minskad prestation
  • Minskad ork och motivation